ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΔΑΡΟΥΣΑ

•    Η σαρανταποδαρούσα  είναι παράσιτο επικίνδυνο και  δαγκώνει στον ύπνο. Βρίσκετε σε εσωτερικούς χορούς και εξωτερικούς του σπιτιού. Το δηλητήριο της σαρανταποδαρούσας είναι επικίνδυνο, δεν προκαλεί θάνατο, μπορεί ώμος να προκαλέσει πόνο ερεθισμό της περιοχής τσιμπήματος. Η καταπολέμηση γίνεται με  χημικά φάρμακα. Η καταπολέμηση με φυσικό τρόπο εστιάζετε το να καθαρίζονται τα ζιζάνια γύρο από το σπίτι, να μην υπάρχουν πέτρες και να σηκώνουμε τις γλάστρες των λουλουδιών και να ελέγχονται για σαρανταποδαρούσες τις οποίες πρέπει να της εξοντώνουμε μηχανικά. Στη ερώτηση, τι κάνω αν με τσιμπήσει σαρανταποδαρούσα εάν υπαρχή πρόβλημα υγείας απευθυνόμαστε σε νοσοκομείο η κέντρο υγείας.

•    Η σαρανταποδαρούσα είναι η κοινή ονομασία της σκολόπεντρας, που αποτελεί γένος σαρκοφάγων Μυριόποδων που ανήκουν στην οικογένεια Σκολοπενδρίδες και στην ομοταξία Χηλόποδα.
•    Το μήκος του σώματός της κυμαίνεται από 5 ως 30 εκατοστά. Η σαρανταποδαρούσα συλλαμβάνει τη λεία της με το δηλητήριο που εκκρίνει. Το δάγκωμα της προκαλεί πόνο στον άνθρωπο και μπορεί να επιφέρει το θάνατο στα ζώα. Το σώμα της σαρανταποδαρούσας είμαι μεγάλο σε μήκος και ευκίνητο. Έχει 21 ίδιες ζώνες, εκ των οποίων ξεκινούν ισάριθμα ζεύγη αρθρωτών ποδιών. Το πρώτο ζεύγος έχει μεταμορφωθεί σε άγκιστρα, τα οποία έχουν μορφή σαγονιού. Από αυτά εκχέεται δηλητήριο. Η σαρανταποδαρούσα στα πλάγια του κεφαλιού έχει τέσσερα μάτια και στο πάνω μέρος ένα ζευγάρι κεραίες, οι οποίες είναι μικρές. Οι σαρανταποδαρούσες μπορούν να μπουν στα ρούχα κάτω από τα κρεβάτια, ντουλάπες.  Οι σαρανταποδαρούσες  μπορεί  να περπατάνε στο κορμί του ανθρώπου τι νύχτα. Έχουν πεπλατυσμένο σχήμα και ένα ζεύγος ποδιών σε κάθε κοιλιακό τμήμα και εμφανείς κεραίες.

•    Βρίσκονται κάτω από πέτρες όπου τρέφονται με οργανική ουσία υπό σήψη και έντομα.
Μερικά είδη σαρανταποδαρούσας (Scolopentra sp.) μπορεί να επιφέρουν επώδυνο τσίμπημα σε ανθρώπους με τις δυνατές δαγκάνες που διαθέτουν. Οι σαρανταποδαρούσες δεν αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς , όμως μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όταν εισέρχονται εντός οικιών και περπατάν τη νύχτα στο κορμί τον ανθρώπων προκαλώντας τσιμπήματα και αλλεργίες. Οι σαρανταποδαρούσες στης οικίες εμφανίζονται την άνοιξη ψάχνοντας και αρχές καλοκαιριού για δροσερό μέρος και φθινόπωρο ψάχνοντας για ζεστή για να περάσουν το χειμώνα.

•    Η καταπολέμηση της σαρανταποδαρούσας γίνεται απεντόμωση με υπολειμματικούς ψεκασμούς και άλλες μεθόδους ανάλογα την περίπτωση, με εντομοκτόνα.

Επικοινωνία

ΣΟΛΩΜΟΥ 40 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ 85 87 ΑΘΗΝΑ
ΚΑΖΑΝΟΒΑ 90 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 12 ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Τηλ:210-5773310

Τηλ:210-4280600

Τηλ:210-3834043

Τηλ:697-9553300

Τηλ:697-3497373

Email: [email protected]

Website:tapolymantiki.gr