ΣΚΟΡΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΕΝΤΟΜΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Οι σκόροι τροφίμων είναι μια ομάδα εντομών που την ονομάζουμε και έντομα αποθηκών. Τυχαίνει πολλές φόρες να συναντήσουμε στα τρόφιμα στη κουζίνα έντομα φτερά  είτε είναι πεταλούδες είτε είναι κάποιο κολεόπτερο. Τα πρώτα μετρά που μπορεί να πάρουμε, είναι να ελέγξουμε τα τρόφιμα να βρούμε την πυγή και να τα πετάξουμε.  Οι σκόροι τροφίμων και η καταπολέμηση τούς γίνεται με απεντόμωση. Τα μικρόβια που μεταφέρουν τα έντομα τροφίμων σχετίζονται με την ύπαρξη τους. Αν τα εξοντώσουμε με απεντόμωση δεν χρειάζεται να κάνουμε απολύμανση για τα μικρόβια στο χώρο. Τις απεντομώσεις για τους σκόρους τροφίμων τις εφαρμόζουμε με ψυχρό εκνεφωτή ή ψεκαστήρα ανάλογα την περίπτωση. Πιο κάτω σΤα τέλεια έντομα έχουν μήκους σώματος περί τα 3 – 4 mm και χρωματισμό ελύτρων ερυθροκάστανο. Οι προνύμφες του εντόμου στα πρώτα στάδια έχουν υπόλευκο χρωματισμένο στα επόμενα ισχυρά χιτινισμένο δερματικό τους έχει κιτρινοκαστανό.

skoroi trofimon

Τα τέλεια έντομα και οι προνύμφες τρέφονται σε αποθηκεμένους σπόρους αραχίδας, κεχριού, σόργου, σε μανιόκ, σε αλεύρι σταριού, σε σιμιγδάλι, σε σπασμένους σπόρους σιτηρών, πίτουρα ξηρά λαχανικά, σουσάμι, σοκολάτα, ελαιούχους πλακούντες, κακάο, φρυγανιές, γλυκοπατάτα, μαύρο πιπέρι, σε φαρμακευτικά προϊόντα, κ.ά.
Οι ζημιές είναι σημαντικότερες όσο η σχετική υγρασία των σπόρων είναι υψηλότερη.ας περιγράφουμε μερικά είδη σκόρου τροφίμων.

Το έντομο προσβάλλει κυρίως σιτάρι, σιτάλευρα, ρύζι και προϊόντα που παράγονται από αυτό, καλαμπόκι, ελαιούχους πλακούντες κ.ά.
Είναι κυρίως έντομο των θερμών χωρών αλλά σε εύκρατα κλίματα μπορεί να επιβιώσει σε αποθήκες.
Πολλαπλασιάζεται με σχετικά αργό ρυθμό και η εμφάνιση μεγάλων πληθυσμών ευνοείται εάν οι σπόροι στους οποίους τρέφετε μείνουν χωρίς να ανακινηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα
Οι θερμοκρασίες στις οποίες ευνοείται η ανάπτυξη του εντόμου κυμαίνεται από 18 -30 βαθμούς C.

skoroi

Ephestia kuehniella
Προκαλεί ζημιά κυρίως σε αλευρόμυλους ή σε αποθήκες αλεύρων. Μπορεί να κάνει ζημιά και σε σπόρους.
Το τέλειο έντομο:
Τα μπροστινά φτερά που έχουν άνοιγμα γύρο στα 22 mm έχουν χρώμα γκρίζο σατινέ με 3 μαύρες εγκάρσιες κυματοειδείς γραμμές. Τα πίσω φτερά είναι υπόλευκα ή ανοιχτότεφρα και ελαφρώς κροσσωτά.
Αυγό:
Υπόλευκο, ελλειψοειδές με κοκκώδη επιφάνεια.
Προνύμφη:
Έχει μήκος σε πλήρη ανάπτυξη περί τα 22 mm και χρώμα υπόλευκο ή ελαφρώς ρόδινο
Γεωγραφική κατανομή:
Απαντάται στις εύκρατες χώρες.
Plop interpunctella
Έντομο πολυφάγο, μπορεί να προσβάλλει σπόρους, κακάο, γλυκίσματα, προϊόντα αμύλου, σοκολάτες.
Ενήλικο:
Το ενήλικο έντομο έχει μήκος περί τα 10 mm και άνοιγμα φτερών 15-20 mm. Τα μπροστινά κατά του ήμισυ έχουν χρώμα καστανέρυθρο με δύο εγκάρσιες μαύρες γραμμώσεις ενώ το υπόλοιπο ή μίση είναι αργυρόλευκο. Τα πίσω φτερά είναι αργυρόλευκα και ελαφρώς κροσσωτά. Κεφαλή και θώρακας καστανέρυθρα.
Αυγό:
Υπόλευκο ελλειψοειδές με ανώμαλη ελαφρώς επιφάνεια.
Προνύμφη:
Οι προνύμφες του εντόμου των πρώτων σταδίων έχουν χρώμα υπόλευκο ενώ αργότερα γίνεται υπό ρόδινο.

skathari kapnouΣκαθάρι του καπνού και των τσιγάρων έντομο αποθηκών. Προσβάλει κατά κύριο λόγω τον αποθηκευμένο καπνό, τσιγάρα, ξηρά φρούτα, γλυκίσματα, μπισκότα, γουναρικά, υφάσματα.
Το τέλειο έντομο έχει μήκος σώματος περί τα 3 mm. Τα έλυτρά του είναι λεία και έχουν χρώμα ερυθροκάστανο.
Οι ι προνύμφες έχουν λευκό χρωματισμό, είναι κοντόχοντρες, κυρτές με καστανή κεφαλή και τρία ζευγάρια πόδια. Φέρουν σε όλο το σώμα τους ωχρόλευκες λεπτές τρίχες και το τελικό μήκος τους φθάνει περίπου τα 5 mm.
Το θηλυκό έντομο γεννάει 45-120 αυγά και ο κύριος όγκος εναποτίθεται τις πρώτες 10 ημέρες από την εξόδων τελείων εντομών.

 

Επικοινωνία

ΣΟΛΩΜΟΥ 40 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ 85 87 ΑΘΗΝΑ
ΚΑΖΑΝΟΒΑ 90 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 12 ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Τηλ:210-5773310

Τηλ:210-4280600

Τηλ:210-3834043

Τηλ:697-9553300

Τηλ:697-3497373

Email: [email protected]

Website:tapolymantiki.gr