Καταπολέμηση Μικροβίων
Η μικροβιοκτονία περιλαμβάνει την εξουδετέρωση και τον χημικό καθαρισμό ενός ευρέως φάσματος μικροοργανισμών, που είναι υπεύθυνοι για λοιμώξεις δηλητηριάσεις και μολύνσεις. Το φάσμα της δράσης του απολυμαντικού περιλαμβάνει βακτηρίδια, ιούς, πρωτόζωα, μύκητες, αμοιβάδες κλπ.
Χρησιμοποιούνται σκευάσματα απολύμανσης και μικροβιοκτονίας που καταπολεμούν τις συνήθεις περιπτώσεις μικροοργανισμών που μπορεί να συναντηθούν σε ενα χώρο.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στο χώρο τουαλετών, αποδυτηρίων, χώρων μαζικής εστίασης.
Μέθοδοι μικροβιοκτονίας
Η μικροβιοκτονία γίνεται κυρίως με την μέθοδο του ψεκασμού σε όλα τα σημεία.
Ο ψεκασμός εξασφαλίζει την σωστή αναλογικά ποσότητα φαρμάκου σε ακτίνα 60cm.
Επίσης με την πίεση που το υγρό εξέρχεται του ψεκαστικού μηχανήματος, διαχέει πιο εύκολα το φάρμακο σε χαραμάδες και αλλα σημεία που δημιουργούνται εστίες παρασίτων αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα της μικροβιοκτονίας.
Φάρμακα Μικροβιοκτονίας
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε στη μικροβιοκτονία για τους χώρους μιας βιομηχανίας τροφίμων και ποτών κυρίως είναι:
Υδατικό σταθεροποιημένο διάλυμα διοξειδίου του χλωρίου, καταστρέφει μύκητες, ιούς, σταφυλόκοκκο, σαλμονέλα. Είναι υγρό άχρωμο με ελαφριά οσμή.
Κύριες ιδιότητες αυτού του σκευάσματος είναι η βακτηριοκτόνος και μυκητοκτόνος δράση του, καθώς επίσης και η αδρανοποίηση των ιών. Χρησιμοποιείται σε χώρους τουαλετών, αποδυτηρίων.